AVOVESIUINTI

Avovesiuinnin tekniikassa on tärkeää ylläpitää virtaviivainen sekä pinnansuuntainen uintiasento, liukuvat käsivedot ja sujuva hengitysrytmi, sekä uida suoraan ja tähystää.

Avovedessä ei kannata uida yksin. Ui kaverin kanssa tai pyydä joku mukaan soutamaan rinnallesi.
Tunne oma kuntosi ja ui maltillisia matkoja. Vaikka märkäpuku kelluttaa, mikä keventää uimista, on avovedessä uinti silti raskaampaa kuin uimahallissa uinti. Avovedessä ei ole käytössä käännösten jälkeisiä päätyponnistuksia ja liukuja, kuten uimahallissa. Myös tähystäminen ja aallokossa uiminen kuluttavat energiaa enemmän.

Avovesiuimarin ehdoton varuste on uimarinpoiju, joka on puhallettava kelluva pussi, joka kiinnitetään vyötärölle. Kirkkaan värinen uimarinpoiju lisää uimarin näkyvyyttä avovedessä ja sen varassa voi välillä huilia.

TÄHYSTÄMINEN

Avovedestä tähystäminen on tärkeä taito, jonka avulla uimari ui suoraan.

Avovesiuintitekniikassa on eri tyylejä tähystykseen. Itse käytän tyyliä, jossa tähystän hengityksen yhteydessä. Eli nostan katseen ensin eteen tähystykseen, josta käännän ja kaadan pään sivulle sisäänhengitystä varten. Pinnansuuntaiseksi liu'utettua etukättä käytän apuna tähystyksessä.
Päätä ei kannata nostaa tarpeettoman ylös, jos ei ole aallokkoa, muuten etukäsi saattaa pettää alta ja energiaakin kuluu turhaan.

Tykkään tähystää useasti pysyäkseni tarkasti suunnassa. Tähystämiseen riittää nopea vilkaisu eteen maamerkin tai poijun havaitsemiseksi.

YouTubesta löytyy kanava Heli Harjanne, josta löytyy uintivideoita.
Tilaa kanava ja poimi hyvät vinkit uintiisi!