Uintiblogi

Hurahdus uintiin

Sunnuntai 8.8.2021 - Heli Harjanne


Uuden kauden starttaaminen…

Lomat on vietetty ja uimahallitkin palaavat vihdoin kesäsuluilta. Omat lempiuimahallini Pirkkola sekä Leppävaara aukeavat ja syksyn treenaaminen alkaa taas normaalisti rullaamaan. Olen pari viikkoa ollut harjoituksineni evakossa Myyrmäen uimahallilla. Aamuisin altaalla on ollut tosi hyvin tilaa. Olen hyvin ehtinyt uida ennen töihin menoa omat treenit alta pois, kun uimahalli avaa ovensa jo kuudelta arkisin. Töiden jälkeen on ollut yksityistuntien ohjaamista ja niiden kysyntä onkin tänä kesänä selvästi kasvanut. Olisiko kasvaneeseen kysyntään syynä lämmin kesä ja avovesiuinnin suosion kasvu.

Tulevan syksyn uintikurssit starttaavat kolmen viikon päästä. Suunnitelmat kurssien sisältöihin ja ohjelmiin ovat valmiina uutta kautta varten. Kiva nähdä taas vanhat tutut asiakkaat ja tutustuttaa uinnin saloihin uusia uimareita. Uintiohjaaminen on kyllä sellaista hommaa, ettei se tunnu työltä ollenkaan. Päinvastoin se antaa paljon virtaa myös ohjaajalle. Tästä minunkin on lupa nauttia.

Vapaauinnin alkeistekniikka…

Alkeistekniikan kurssilla kantavana pääteemana tänäkin syksynä on vapaauinnin hengitystekniikan opettelu. Sujuvan hengityksen avulla vedessä oleminen rauhoittuu ja oppiminen muissa uinnin osa-alueissa helpottuu. Muita kurssilla läpikäytäviä uinnin osa-alueita ovat uintiasento ja käsien keskinäinen rytmi.

Treeniryhmä…

Treeniryhmänkin pääteema on tekniikkaopetus. Lähiopetuksessa käydään mm. käsivedon tekniikkaa, volttikäännös ja hengitystekniikasta opetellaan eri hengitystahdit. Uintikunto paranee joka viikkoisilla harjoitusohjelmilla, joita uimarit voivat uida oman aikataulun puitteissa lähiopetuksien välissä. Ohjelmien tarkoitus on myös kiinnittää viikolla läpikäyty tekniikka omaan uintiin.

Uintiin hurahtaminen…

Itse olen ollut vinksallaan uintiin päin niin kauan kuin muistan. Aikuisiällä uinti jäi joiksikin vuosiksi pois kuvioista, mutta entistä hienompaa oli, kun sen löysi taas takaisin. Harrastin ja valmensin välissä jenkkifutista eikä silloin altaaseen ollut minkäänlaista paloa tekonurmelta. Uskon, että monelle entiselle kilpauimarille kaava on tuttu. Tavoitteellisen kilpauran jälkeen haluaa tarkoituksellisesti pitää etäisyyttä altaaseen. Arvostus lajiin kyllä säilyy tauon aikana, mutta palatakseen altaaseen täytyy löytää uusi tulokulma kuin kilpauinnin vaatimukset. Minulle se uusi tulokulma oli alkaa ohjata kunto-uimareita ja tutustuttaa ihmisiä veteen ja uintiharrastukseen. Uinnin parista löytyi uusi sisältö ja merkitys.

On ollut silmiä avaavaa jakaa uusien uimareiden kokemuksia hurahtamisen eri vaiheissa. ”Tää on niin kivaa” - kun hengitys alkoi sujumaan. ”Tuntuu ihan eri lihaksissa” - kun käsivetoon löytyi korkea kyynärpää. ”Siistiä oppia aikuisiällä uutta” - kun uinnista tuli uusi harrastus. ”En olisi ikinä uskonut uivani nopeiden radalla” - kun vapaauinnista ja käännöksistä tuli rutiinia. Nämä ja monet muut ahaa elämykset olen ottanut kiitollisina vastaan asiakkailta, jotka ovat hurahtaneet uintiin. Uintikortti kannattaa katsoa ja antaa uintikärpäsen puraista oikein kunnolla.

 

Uintiterveisin,
Heli Harjanne

4_Pirkkola.jpg

Avainsanat: uintiblogi, heli harjanne, uintikurssit, vapaauinti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini